امروزه آموزشگاه های مختلفی به برگزاری دوره های آموزش طراحی لباس در تهران و سایر شهرهای دیگر میپردازند. درحال حاضر طراحی لباس محبوبترین حرفه در دنیای مد و پوشاک میباشد. همچنین بخاطر نیاز جدا نشدنی بازار پوشاک به عرضه لباس ها و طرح های جدید، طراحی لباس یکی از مشاغل پر درآمد دنیا نیز محسوب می شود.
طراحی لباس، هنرِ خلق لباس است. درواقع طراحی لباس فرایندیست که با انتخاب طرح توسط طراح آغاز شده و با برنامه ریزی درباره چگونه پیاده سازی آن و تبدیل شدن به یک لباس کامل ادامه مییابد؛ در نهایت، ایدهی طراح به یک لباس کامل و قابل استفاده تبدیل میشود.
طراحی لباس ارتباط مستقیم و تناگتنگی با فرهنگ جامعه موردنظر دارد. طراحان لباس با توجه به نیاز، فرهنگ و خواستۀ مشتری، خلاقیت خود و بازخورد مصرف کنندگان در مورد طرح های پیشین و ترندهای جدید، به طراحی لباس میپردازند. این فرایند هم میتوان بر روی کاغذ و هم با استفاده از نرم افزارهای مخصوص انجام شود.
فهرست مطالب
طراح لباس کیست؟
طراح لباس فردی است که با استفاده از خلاقیت و ایده پردازی های خود به ایجاد یک طرح بر روی کاغذ و یا نرم افزار میپردازد و بعد از آن روی پارچه پیاده سازی میکند. داشتن خلاقیت و ارائهی یک فکر بدیع و خاص در طراحی لباس بسیار مهم است.
صنعت مد با سرعت بسیار زیادی در حال جلو رفتن است؛ برای آنکه بتوان در این صنعت پیشرفت کرد همواره باید اطلاعات و مهارت خود را ارتقاء بخشید. طراحان لباس برای تولید هر نوع لباسی اعم از لباس شب، کودک، رسمی، انواع کت و شلوار و … به مطالعه و بررسی ترندهای جدید و قدیم دوره های مختلف دنیای مد، فرهنگ و گرایش افراد میپردازند. تا با تلفیق اطلاعات و خلاقیتشان، طرح های جذابی را ترسیم کنند.
اگر فردی خلاقیت نداشته باشد و نتواند ایده پردازی کند به هیچ عنوان نمیتواند به یک طراح موفق تبدیل شود. خلاقیت در طراحی لباس، به معنای متفاوت دیدن محیط اطراف و بکارگیری آنها در خلق و ایجاد یک طرح منحصر و متمایز است. از دیگر ویژگی های یک طراح حرفهای، توانمندی هنری او میباشد. توانایی هنری، به معنای داشتن مهارت و هنر پیاده سازی طرح های تصور شده در ذهن است. برای این منظور یک طراح باید نسبت به رنگ ها، سبک ها و نمونه های مختلف، دیدی متفاوت همراه با دانش داشته باشد و بتواند آنها را به درستی نقاشی و طراحی کند.
به طور کلی وظایف یک طراح لباس به شرح زیر است:
- آشنایی با آخرین مدل ها، ابزارها، ترندها، متدها و استانداردهای موجود در بحث طراحی لباس
- حضور در جامعه و آشنایی با فرهنگ های مختلف
- درک استقبال و نیاز جامعه بواسطه ارتباط با فروشندگان مختلف
- توجه به شخصیت و علایق مشتری برای طراحی لباس مختص او
- توانایی اجرای مهارت خیاطی برای سمپلینگ سریع ایده
- داشتن دید متفاوت و بدون جهتگیری نسبت به محیط پیرامون
- توجه کامل به جزئیات و اکسسوری های لباس
- لیست کردن تمام ایده ها و چگونگی پیادهسازی و آماده سازی آنها
- دانش کافی در رابطه با انواع پارچه ها مطابق با نوع لباس ها
یادگیری با شرکت در دوره طراحی لباس
رقابت در صنعت طراحی لباس بسیار زیاد و شدید است. برای آنکه بتوانید در آن به موفقیت برسید باید به طور اصولی آموزش دیده و تلاش و کوشش نمایید. یک آموزش صحیح و در حین حال حرفهای براحتی میتواند به تلاش های شما جهت صحیح بدهد و مسیر پر پیج و خمتان را بسیار ساده و کوتاه کند.
روش های مختلفی برای یادگیری حرفه طراحی لباس وجود دارد. هرکدام از این روش ها معایب و مزایا مختص به خود را دارند که با بررسی هر کدام میتوانید بهترین آنها را انتخاب کنید. این روش ها عبارتند از:
- ورود به دانشگاه و تحصیل در رشتۀ طراحی لباس: این رشته در دانشگاه به صورت آکادمیک تدریس میشود. در دانشگاه، میتوانید طراحی های خود را نزد اساتید مجرب بیاموزید و از تجربیات آن ها بهرهمند شوید. اما حتی برای ورود به دانشگاه شما باید زمان زیادی را صرف آماده شدن برای آزمون ورودی کنید. علاوه بر آن در طول تحصیل خود باید به گذراندن درس هایی بپردازید که هیچ ارتباطی با طراحی لباس ندارند.
- یادگیری خودآموز طراحی لباس: یکی از مزایایی که این نوع آموزش دارد این است که دیگر لازم نیست هزینهای را بابت کلاس پرداخت کنید. اما سرعت یادگیری و پیشرفتتان کاهش یافته و همچنین، استادی نیست که طرح هایتان را بررسی کند و ایرادهای آنرا به شما گوش زد نماید.
- شرکت در دوره های آموزشی آنلاین یا حضوری آموزشگاه های معتبر طراحی لباس: در این آموزشگاه ها میتوانید حرفه طراحی لباس را از مبتدی تا پیشرفته، زیر نظر اساتید مجرب یاد بگیرید. سرعت یادگیری شما در این نوع آموزش بیشتر بوده و حرفهایتر وارد بازارکار طراحی لباس خواهید شد.
چگونه طراح لباس شویم؟
دو راه برای طراحی لباس وجود دارد؛ طراحی بر روی کاغذ و طراحی با استفاده از نرم افزار. طراح، طرح و ایدهای که در ذهن خود دراد را بر روی کاغذ پیاده کرده و تا جایی که بخواهد، جزئیات مورد نظرش را نیز در آن میگنجاند. همچنین با پیشرفت تکنولوژی، نرم افزارهایی بوجود آمده که بواسطه آنها میتوان لباس موردنظر خود را دقیق تر و سریعتر طراحی کرد. برخی از طراحان، کار با نرم افزار را ترجیح میدهند؛ اما طراحان قدیمی و مجرب همواره به سراغ همان کاغذ و قلم میروند.
در آموزشگاه های معتبر طراحی لباس هم نحوه طراحی بر روی کاغذ و هم بر روی نرم افزار به طور حرفهای به هنرجو آموزش داده میشود. نحوه طراحی بر روی کاغذ شامل یک اصول خاص و یکسانی است که با یادگیری آن میتوانید انواع طرح را رسم نمایید. اما باتوجه به آنکه نرم افزارهای مختلفی برای طراحی لباس وجود دارد، کار کردن با هر کدام از آنها متفاوت است. به طور کلی مراحل طراحی لباس بر روی کاغذ به شرح زیر است:
- الهام از منابع
ابتدا باید همواره اطلاعات و دانش خود را از ترندهای روز دنیا، فرهنگ و نیاز مردم به روز نگه دارید. میتوانید با بررسی آثار طراحان بزرگ مد دوره های مختلف، و همچنین بررسی آثار رقبای خود، از آنها الهام گرفته و با دانش و خلاقیت خودتان درآمیزید تا در آخر لباسی خاص و دلربا را طراحی نمایید.
- ترسیم طرح کلی Croquis
کروکی یا ترسیم طرح کلی، اولین قدم در ترسیم فیگور میباشد که به همان طرحی اجمالی و کلی از یک مدل شناخته میشود. در این نوع ترسیم باید تمام نسبت های طراحی مدل را رعایت کنید. اگر مبتدی هستید، میتوانید از الگو برای کشیدن طرحتان استفاده نمایید.
برای رسم Croquis ابتدا در مرکز کاغذ، خطی عمودی رسم کنید تا سر تا پای مدل شما مشخص شود. این خط را به 9 بخش تقسیم کنید. هر کدام از این بخش ها شامل، سر، سینه، کمر، لگن، ران، ساق پا، قوزک پا و پا میشود. خط پنجم که در مرکز خط عمود قرار دارد، مربعی را به عنوان لگن فیگورتان ترسیم کنید. بسته به ژست فیگور، زاویه مربع میتوانید تغییر کند.
حال باید نیم تنها و شانه ها را رسم کنید. خطی منحنی که بیانگر کمر فیگور است در بالا تنه رسم نمایید. عرض شانه به اندازهی عرض لگن است. حالت و زاویهی شانه ها را میتوانید با توجه به ژست مورد نظرتان ترسیم کنید. سپس به اندازه یک سوم عرض شانه و نصف طول سر، گردن را رسم کرده و پس از آن دایرهای به عنوان سر ترسیم نمایید.
طول کلی پاها باید چهار برابر طول سر باشد. باتوجه به آنکه پا به دو قسمت ران و ساق تقسیم میشود، اندازهی قسمت بالای ران باید با اندازۀ سر فیگور برابر باشد. هرچه از ران به سمت زانو حرکت میکنید، باید پهنای آن باریک تر شود. برای قسمت زانو تا قوزک پا نیز چنین است. قسمت قوزک پای باید به اندازه یک چهارم سر فیگور باشد.
- ترسیم و تصویرسازی لباس موردنظر
پس از تکمیل فیگور، حال باید ایده ذهنی خود را بر روی آن پیاده سازی کنید. دقت داشته باشید نحوه رنگ آمیزی و انتخاب ابزار مناسب برای تصویر سازی لباس از اهمیت زیادی برخوردار است. چراکه تنها بواسطه آنها است که میتوانید جنسیت سازی نمایید و نوع جنس پارچه را مشخص کنید.
بهترین آموزشگاه طراحی لباس
همانطور که گفته شد روش های مختلفی برای آموزش و یادگیری طراحی لباس وجود دارد که یکی از آنها شرکت در دوره های آموزشگاه های معتبر است. البته در تهران و همچنین در کل ایران آموزشگاه های بسیاری حضور دارند که مسلما همگی خود را حرفهای و معتبر در این زمینه میدانند. اما این چنین نیست؛ در هر فعالیتی خوب و بد وجود دارد و طراحی لباس نیز از این موضوع مستثنی نیست.
پویا اندیش
از جمله آموزشگاه های قدیمی، معتبر و فعال در حوزه طراحی لباس، آموزشگاه پویا اندیش میباشد. این مجموعه با داشتن بیش از 30 سال سابقه فعالیت در زمینه های آموزشی توانسته به یکی از آموزشگاه های معتبر در ایران تبدیل شود. دوره های طراحی لباس پویا اندیش مختص افرادی است که میخواهند وارد بازارکار این حرفه شوند. یعنی هنرجو بعد از گذراندن دوره ها میتواند به راحتی کسب و کاری را در زمینهایی که آموزش دیده است به راه اندازد.
طراحی فیگور، طراحی لباس شب، رنگ در طراحی لباس، سبک شناسی، طراحی روی لباس و خلاقیت در طراحی لباس از جمله سرفصل های آموزشی دوره طراحی لباس این مجموعه میباشد.
آدرس: تهران، پاسداران، ابتدای گلستان سوم، ساختمان 120، مرکز تخصصی آموزش های هنر، تصویرگران پویا اندیش
مجتمع فنی تهران (دیباگران)
مجتمع فنی تهران از جمله معتبرترین مجموعه های آموزشی در ایران میباشد که افتخارات بین المللی بسیاری را نصیب خود کرده است. از جمله شاخه هایی که این مجتمع به آموزش آن میپردازد، طراحی لباس است. دیباگران در سال 1358 فعالیت خود را آغاز کرد و در حال حاضر با برخورداری از 50 مرکز آموزشی در سطح کشور به فعالیت خود ادامه میدهد.
آدرس: سعادت آباد، بالاتر از ميدان كاج، خيابان دوم (شهيد عبقری)، بلوار بهزاد شمالی، نبش باغستان شماره 12
بهترین کلاس طراحی لباس
طراحی لباس یکی از هنرهای زیبا و خلاقانه است که نیاز به دانش و استعداد خاصی دارد. برای یادگیری و پیشرفت در این حوزه، شرکت در بهترین کلاس طراحی لباس امری ضروری است. این کلاس ها از تکنیک های مدرن و روش های نوین استفاده میکنند تا دانشجویان را به تواناییهای خلاقیت و طراحی لباس آشنا کنند. از مزایای شرکت در این کلاس ها میتوان به ارتباط مستقیم با اساتید متخصص، فرصت شرکت در ورکشاپ ها و پروژههای عملی، و امکان بشناسی با دیگر هنرمندان و طراحان معروف اشاره کرد. به این ترتیب، شرکت در بهترین کلاس طراحی لباس میتواند گامی مؤثر در جهت رشد و پیشرفت حرفهای شما باشد.